Dag 4, na de ochtendshoot.
De rest van de dag ben ik "ter plaatse" gebleven in hetzelfde Natura2000-gebied (van 20 op 20 km). Nog steeds op zoek naar Gevlekte witsnuit.
Ook vandaag heb ik die niet gevonden maar ik heb wel Gevlekte glanslibellen (hier heel algemeen), Kanaaljuffers en Mercuurwaterjuffers (doelsoort!) gevonden.
Gevlekte glanslibel:
Kanaaljuffer. Jammer van die vleugel maar zo makkelijk te vinden waren ze nu ook weer niet te vinden.
Twee keer Mercuurwaterjuffer:
En passant heb ik ook veel in bossen rondgelopen waar allerlei fraais te zien was qua vlinders. Daar heb ik gewoon naar gekeken en van genoten. Ik heb er geen foto's van gemaakt.
Dag 5:
Deze ochtend was er prima fotoweer voor insecten. De hemel was open zodat er snel veel licht was en vervolgens trok er een wolkenzone over waardoor de zon nog een tijd weg bleef en de beestjes dus bleven zitten. Bovendien was het ook nog eens lang windstil.
Ook vandaag heb ik wat juffers gefotografeerd: Vuurjuffer, Watersnuffel en Azuurjuffer.
Dit is een beeld van die laatste:
Vervolgens ben ik naar het arboretum van Balaine gegaan. Het arboretum zal nooit een prijs winnen voor hun labelling van soorten. Heel weinig labels en dikwijls oude onleesbare labels. Een kaart met welke boom waar staat hebben ze ook niet en in grote delen stonden veel te veel bomen te dicht op elkaar. Fotografisch was het dus een vergissing om hier tijd in te steken.
Bij het wegrijden zag ik daar heel mooi twee Hoppen die voor me uit vlogen en die vervolgens een tijdje in de wegberm insecten zaten te zoeken.
's Avonds ben ik noordoostwaarts gereden, richting een nieuwe poging om Gevlekte witsnuit te zoeken. De plaats met Boszandoog die ik nog wou bezoeken lag toch iets te ver uit de richting.
Dag 6:
Gezien het weerbericht voor vandaag vanaf de namiddag regen beloofde heb ik mijn route licht bijgesteld zodat ik vroeger op een plaats zou zijn waar wat te vinden zou kunnen zijn.
Roodbonte parelmoervlinder heb ik daar niet gevonden maar wel Boszandoog.
Ik begin er een systeem in te zien: ik vind meestal dat wat ik net niet (meer) aan het zoeken ben.
Helaas begon het al heel snel behoorlijk te stortregenen, zodat ik de zoektocht naar de Roodbonte parelmoervlinder maar gestaakt heb en van de regen profiteerde om wat verder noordwaarts te rijden.
Dag 7:
Vanochtend was een goede ochtend, maar met weinig soorten. Het bos waar ik geslapen had bleek nogal donker te zijn zodat de vlinderdiversiteit tegen viel. Zoogdieren genoeg daarentegen. Een marter liep rustig op het pad in mijn richting en bleef nog even doorhobbelen nadat hij me gezien had.
Ik heb er twee hele algemene vlinders gefotografeerd: het Bruin zandoogje en het Koevinkje (het derde zandoogje met gouden ringetjes op deze trip). Geen bijzondere foto's maar gewoon goed.
Ik heb dus drie van de vier soorten gevonden waarvoor ik de trip deed, en de belangrijkste van al zat er tussen.
Ik mag dus niet klagen ondanks het tegenwerkende weer.
Over een tweetal weken trek ik opnieuw naar de Jura.
Deze keer om exact hetzelfde te doen als vorig jaar: Veenhooibeestjes zoeken en fotograferen.
Wel verschillend met vorig jaar is dat ik dit niet meer van plan ben: al mijn beelden kwijtspelen in een computercrash
Zeer mooie macro's, ook een perfecte dof! Dit kom je niet zo snel tegen bij macro fotografie. Foto 1 had ik alleen wat groter in beeld gezet. Ik zou persoonlijk nog een stukje van rechts afhalen zodat de vleugels aan beide kanten niet geheel er op staan, komt denk de foto wat beter uit qua compo. Groetjes, aranka
BeantwoordenVerwijderen