maandag 23 december 2013

Het is weer zover: het eindejaarslijstje van kleine diertjes

Het jaar is nog niet helemaal voorbij, maar ze verschijnen al en masse: lijstjes met jaaroverzichten. Netjes 5 of 10 memorabele gebeurtenissen etc.

Voila, 8 insectenfoto's waar ik blij mee ben.Het gros (zoniet allemaal) is al eens op deze blog verschenen in de loop van het jaar en ze staan ook allemaal op Vilda. Weinig vlinders dit jaar.

Mijn eerste vlinder van 't jaar: een cleopatra. Gefotografeerd in het zuiden van Frankrijk toen ik met Gert Arijs op zoek was naar de Zuidelijke pijpbloemvlinder.

Een actief miertje: Messor barbarus, uit de Camargue.

Geen geweldig beeld maar wel een beeld van een soort die ik al een aantal jaren zocht: twee Maanwaterjuffers.

Ook dit jaar heb ik een dagtrip gedaan met mierenspecialiste Els Lommelen. En alweer leverde dat een tiental gefotografeerde soorten op (waarna ik knettergek werd van die beesten en er de rest van het jaar geen meer fotografeerde). De mierencollectie op Vilda groeit gestaag.

Een van de doelsoorten van de trip naar het zuiden van Frankrijk in juni (met Rollin Verlinde): Vogelwaterjuffer.

De Essenpage. Een soort met een dermate eigenaardige levensstijl dat ik zelfs niet gehoopt had ze ooit te zien in mijn leven. Ze legt haar eitjes op kleine essen die in de winter overstroomd worden door de naastgelegen rivier. Gefotografeerd in het zuiden van Frankrijk. 

Zuidelijke oeverlibel. Ook in het zuiden van Frankrijk gefotografeerd. Hier hangt geen bijzonder verhaal aan vast. Ik vind het gewoon een mooi beeld.

Een Koperen beekjuffer. Ook weer in het zuiden van Frankrijk. Een soort die ik pas tijdens de reis leerde kennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten