vrijdag 19 juli 2013

Op zoek naar lentejuffers in Valkenhorst


Het is ondertussen al anderhalve maand geleden dat ik een ochtend naar Nederlands Limburg trok om Maanwaterjuffers te zoeken.
Twee jaar geleden had ik ze al in Belgisch Limburg gezocht maar niet gevonden. En vorig jaar had ik ook weer in Belgisch Limburg gezocht, ze niet gevonden maar wel mijn anderhalve week oude 5DII verdronken.
Dit jaar ging het beter :-)

Om een uur of vier 's ochtends verliet ik ons huis op weg naar Nederland. Tegen vijf was ik ter plaatse.
Het wegje dat ik voorzien had om te nemen bleek ondertussen verdwenen omdat er een ecoduct in aanleg was. En ergens in het donker in een bos- en heidegebied je weg vinden als je er nog nooit geweest bent valt niet mee.
Ik verloor dus kostbare tijd in het zoeken naar de juiste weg en een plaats om de auto achter te kunnen laten zonder kilometers te moeten stappen naar de vennetjes. Want ook dat stappen kost tijd, zeker als je volledig beladen bent met materiaal.

Tegen half zes was ik eindelijk aan dit vennetje (de foto is gemaakt om 8u, bij het naar huis gaan):


De beestjes vinden viel enigszins tegen. Ik had verwacht redelijk wat juffers te vinden maar het was pas na een half uur zoeken dat ik deze twee vrouwtjes vond.Nog mooi bedauwd maar de zon was ondertussen al verschenen dus het was haastwerk.
En dan had ik nog niet eens een mannetje gevonden om te fotograferen. Snel liet ik de vrouwtjes voor wat ze waren om op zoek te gaan naar het typische maantje vanwaar ze hun Nederlandse naam hebben.
Tegen kwart na zeven, de zon was een tijdje op, vond ik eindelijk één mannetje. De dauw was er al bijna helemaal af en het licht was naar mijn smaak al redelijk hard voor dit genre van beeld.

Dit is 'm:


De hele reeks van beelden van die paar uren staat hier. Geen prachtbeelden, maar wel redelijke beelden. En ik ken nu tenminste een plekje waar ze zitten. Mischien dat ik er volgende lente nog eens heen trek?

Is het trouwens al iemand opgevallen dat (alleszins slapende) juffers en libellen zelden met hun zes poten "mooi" zitten? Dikwijls hangen ze alsof ze eerder per ongeluk tegen de grasspriet gevlogen zijn. Per ongeluk zal het niet zijn, maar heel erg behendig landen kunnen ze blijkbaar niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten