dinsdag 7 augustus 2012

Het kasteelpark Gellenberg en de vlindercollectie "Pierre Halflants"


Het afgelopen weekend ben ik in Lubbeek naar de festiviteiten in het kader van de "Vlinder Mee"-actie van Natuurpunt geweest. Die werden georganiseerd door de plaatselijke Natuurpunt-afdeling. (Ik noem even geen namen want het risico is te groot dat ik iemand belangrijk vergeet.)

De activiteiten hadden uiteraard als thema "vlinders". Maar een aantal zaken maakten deze activiteit extra indrukwekkend:
  • De locatie. Het kasteelpark Gellenberg van de familie Halflants. Een mooi park in Engelse stijl met flilnk wat eeuwenoude bomen.
  • De rondleidingen door de gastheer, Jacques Halflants. Het is duidelijk dat hij zeer geïnteresseerd is in natuur. Ik heb er dan ook een aantal beelden kunnen maken van overgangen tussen gazon en ruigere delen
  • De vele activiteiten. Schminken voor de kinderen, een natuurbibliotheek, presentaties voer vlinders, vlinderplantenverkoop, een voorleesmat voor kinderen en de bieren van een plaatselijke brouwerij.
  • De vlindercollectie (en ook het herbarium) van wijlen Pierre Halflants, de vader van de huidige kasteelbewoner. De vlindercollectie geeft een prachtig beeld van wat er een goede 100 jaar geleden in de buurt te vinden was van vlinders. Véél meer dan nu, maar dat is geen verrassing.

De vlindercollectie was niet evident om te fotograferen omdat de deksels niet te verwijderen waren. Al de beelden die ik heb gemaakt zijn dus door het glas gefotografeerd.


Een heel klein deel van de vlindercollectie Halflants

Geen opmerkingen:

Een reactie posten