zondag 10 januari 2010

Sneeuw in Leuven

Wat beeldjes van dit weekend. Geen spectaculaire dingen.

Het wijfje zaagbek dat momenteel te vinden is in het provinciaal domein in Kessel-Lo:Een elzenabstractje:Een sneeuwkristalletje:
3 opmerkingen:

 1. Dat sneeuwkristalletje is prachtig. Hoe heb je deze foto gemaakt? Ligt het kristal op een bepaald oppervlak? Kun je wat meer technische details geven?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het sneeuwkristalletje heeft wel wat werk gekost. Of toch meer dan ik verwachtte.
  Ik heb een aantal sneeuwkristallen in de vlucht gevangen op een glazen plaat. Die plaat heb ik dan uit de sneeuwval gehaald onder een afdak. Dit om te vermijden dat er een ander kristal op dit mooie kristal zou vallen. Het mocht dus ook niet al te hard sneeuwen.
  Uiteraard was dat afdak buiten in de vrieskou om te vermijden dat het kristal zou smelten. De glazen plaat had trouwens ook al een tijd in de kou staan afkoelen.
  Die plaat heb ik op een verhoog gelegd met onder het kristal een vrije ruimte. In die ruimte heb ik onderaan een laagje sneeuw gelegd om een mooie achtergrond te krijgen.
  Het licht komt van twee flitsers. Eentje met een blauwe filter (halftransparante blauwe plastic tas) en een andere met een gele filter (plastic zakje van de Club). Ik kan niet exact zeggen hoe ik ze tov elkaar gehouden heb voor deze foto maar ik denk dat ze 90° tov elkaar stonden en beide langs de bovenkant van de sneeuwvlok. Ik heb een heleboel variaties gedaan.
  De sneeuwvlok zelf: dit was een van de eerste testen met mijn MP-e 65mm. Op het vierkant-bijsnijden na is dit een 5x-vergroting. Bij die vergroting is de scherptediepte die je hebt om scherp te stellen een fantastische 0,05 mm. Jawel, een twintigste van een millimeter. Mijn toestel stond dus extreem stevig vastgeklemd op statief met een stevige macrorail om scherp te stellen.
  Het gebruikte diafragma was 5.6 omdat dat best is van scherpte op 5x-vergroting.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Geen spectaculaire dingen" ? In ieder geval pràchtig gefotografeerd!

  BeantwoordenVerwijderen