Afgelopen vrijdag-zaterdagvoormiddag ben ik met Pieter-Jan Volders een dagje naar Saarland (het stukje Duitsland vlak tegen Luxemburg) getrokken om het Bretons spikkeldikkopje te zoeken.
Heel veel vlinders en andere dingen hebben we er niet gevonden. Daarvoor waren we er niet lang genoeg en was het mogelijks te bloedheet.
Maar we hebben toch gevonden wat we zochten: Bretons spikkeldikkopje
Naast de traditionele beelden heb ik ook eens geprobeerd een "vlinder in omgeving"-beeld te maken.
Ik kon er ook nog een Akkerparelmoervlinder en een Gele luzernevlinder mooi fotograferen en toen was het uit met de pret. De Bruine winterjuffer, Staartblauwtjes en Bleek blauwtjes die er zaten waren toen al veel te actief om nog te fotograferen.
De zon was toen ook al lang op. Ik had er even niet aan kunnen weerstaan om bij zonsopgang windmolens te fotograferen.
maandag 20 augustus 2012
dinsdag 7 augustus 2012
Het kasteelpark Gellenberg en de vlindercollectie "Pierre Halflants"
Het afgelopen weekend ben ik in Lubbeek naar de festiviteiten in het kader van de "Vlinder Mee"-actie van Natuurpunt geweest. Die werden georganiseerd door de plaatselijke Natuurpunt-afdeling. (Ik noem even geen namen want het risico is te groot dat ik iemand belangrijk vergeet.)
De activiteiten hadden uiteraard als thema "vlinders". Maar een aantal zaken maakten deze activiteit extra indrukwekkend:
- De locatie. Het kasteelpark Gellenberg van de familie Halflants. Een mooi park in Engelse stijl met flilnk wat eeuwenoude bomen.
- De rondleidingen door de gastheer, Jacques Halflants. Het is duidelijk dat hij zeer geïnteresseerd is in natuur. Ik heb er dan ook een aantal beelden kunnen maken van overgangen tussen gazon en ruigere delen.
- De vele activiteiten. Schminken voor de kinderen, een natuurbibliotheek, presentaties voer vlinders, vlinderplantenverkoop, een voorleesmat voor kinderen en de bieren van een plaatselijke brouwerij.
- De vlindercollectie (en ook het herbarium) van wijlen Pierre Halflants, de vader van de huidige kasteelbewoner. De vlindercollectie geeft een prachtig beeld van wat er een goede 100 jaar geleden in de buurt te vinden was van vlinders. Véél meer dan nu, maar dat is geen verrassing.
De vlindercollectie was niet evident om te fotograferen omdat de deksels niet te verwijderen waren. Al de beelden die ik heb gemaakt zijn dus door het glas gefotografeerd.
Een heel klein deel van de vlindercollectie Halflants |
maandag 6 augustus 2012
Een ochtendlijke trip naar de Kleine Nete
Het is begin augustus en de vorige post op deze blog dateert van eind januari...
Tsss. Vanaf nu moet het wat regelmatiger, en ga ik zowaar ook wat terug in de tijd.
Goed, flashback naar een willekeurig moment tussen januari en augustus: eind mei ben ik op een mooie lenteochtend naar de Netevallei geweest in Nijlen. Ik wou daar Nete fotograferen bij zonsopgang, Lenteklokjes en Lange ereprijs fotograferen. (De plantenkenners onder jullie lachen nu al).
Tsss. Vanaf nu moet het wat regelmatiger, en ga ik zowaar ook wat terug in de tijd.
Goed, flashback naar een willekeurig moment tussen januari en augustus: eind mei ben ik op een mooie lenteochtend naar de Netevallei geweest in Nijlen. Ik wou daar Nete fotograferen bij zonsopgang, Lenteklokjes en Lange ereprijs fotograferen. (De plantenkenners onder jullie lachen nu al).
- Zonsopgang: check. Zowel de Kleine Nete als het Netekanaal en een paar beelden van het Natuurpunt-reservaat "Vloeibeemden". De beelden
- Lenteklokje: deze waren hetzij uitgebloeid, hetzij totaal onbereikbaar. In tegenstelling tot pakweg Sneeuwklokjes staan deze niet in grasland/bos maar in moeras/rietruigtes. Ik had nochtans toestemming van de beheerders om door het gebied te gaan maar ik vond de juiste toegang niet en de gracht was te diep. Toch enkele beelden vanop een afstandje.
- Lange ereprijs: bloeit eind juni/half juli. Dus ruim een maand te vroeg. Doh.
Kleine Nete te Nijlen |
Abonneren op:
Posts (Atom)